【中小企HR錦囊】面試篇

d7796e72756ca2a37016dad652f1d0ea

曾經有中小企的同事跟筆者訴苦,原本入職時做行政工作,老闆負責招聘及會計部分。後來老闆越嚟越忙,無時間做招聘。到最後,由登廣告、screen CV、甚至連見人都係由佢一腳踢。呢位同事本來就無乜所謂,但問題就係佢唔係HR人,感覺力有不逮,不知從何入手。

如果你都有類似經歷,不妨參考以下嘅小tips:

 

  1. 新崗位出現

當公司有新職位要招聘時,第一步就要攪清楚3個問題

  • 新崗位的主要工作
  • 學歷程度
  • 工作經驗

通常只有老闆先至知道,所以記得同老闆有良好及清晰嘅溝通。

 

  1. 登招聘廣告

如果你對撰寫招聘廣告方面有困難,可以參考求職平台 (例如: jobsDB, CTgoodjobs等) 內的廣告,總會得到一些靈感及頭緒。

 

  1. CV Screening

收到CV後,應該如何篩選呢?通常都會從以下幾方面入手︰

  • 工作是否穩定
  • 經驗及學歷是否合乎公司要求
  • 有沒有於中小企工作的經驗
  • 現在及期望的工資

 

  1. 面試

初步篩選了應徵者後,就到面談部分,現今嘅HR已經唔同以前,切勿用 “審犯”及“挑釁”嘅形式去問問題,一來會影響公司形象,二來會令應徵者過分緊張,對整個面談沒有益處。

負責同事可營造一個輕鬆自在的環境去面談,多講一些公司情況,亦讓應徵者多講以往工作及對新工期望,讓雙方多些了解,以減少工作錯配及落差過大的情況。

請緊記,在面談過程中,避免問一些敏感問題,以免觸及歧視條例,例如:年齡、婚姻狀況、家庭狀況等等。

 

  1. 薪酬水平

找到合適人選,又到下一個難題,就是決定薪酬待遇,中小企如果想知道最新的薪酬趨勢,可參考求職平台免費提供的薪酬趨勢調查報告,雖然未必與公司的行業百分百相配,不過亦可作為一個有參考價值的指標。

 

希望以上小分享可以幫到兼顧HR的你!

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *